♻️ Kvalitetssikret Secondhand

🚚 FRI FRAGT OVER 499,-

🇩🇰 Dansk Iværksætteri

✅ SassyLAB er E-mærket Certificeret

📦 Altid 30 dages Returret

Levering: 35,00 DKK (Fri fragt over 499,-)

Pris i alt: 35,00 DKK

Levering: 35,00 DKK

Pris i alt: 35,00 DKK

test
Something went wrong, please contact us!
Subtotal:
10 tips til en mere bæredygtig jul - SassyLAB.dk

10 tips til en mere bæredygtig jul

05. oktober 2023

Gå om juletræet med fyldte maver og god samvittighed. Vi har samlet 10 skønne tips til hvordan du kan holde en jul på klimaets betingelser. Køb et økologisk juletræ, klip og farvelæg dine egne kravlenisser og giv genbrugsgaver fremfor at købe nyt. 

Der er nok at tage fat på, hvis du har ambitioner om at gøre din jul mere bæredygtig. Bæredygtig julemad, bæredygtigt juletræ og bæredygtige julegaver i bæredygtig gaveindpakning. Men husk at du ikke behøver at gøre alt helt perfekt i bæredygtighedens navn. Alt har betydning - også de helt små ting.

Vi har samlet 10 tips til dig, til hvordan du kan holde en mere bæredygtig jul sammen med din familie. Alle tips er rimelig simple at følge, og de er alle sammen til stor gavn for miljøet. 

 

Tip nr. 1: Mere bæredygtig transport til julemiddagen

Når familien skal samles, og I måske skal transporteres fra en landsdel til en anden, så tag toget eller bussen i stedet for en bil, eller sørg for at I samles så mange I kan i hver bil. 

Undersøgelser viser, at en bil med 2 personer har en klimapåvirkning der er tre gange så stort som fx en bus. 

Hvis du er nødt til at køre i bil, og du ikke selv kan fylde alle sæderne i din bil, så overvej at tilmeld dig en samkørselsservice som GoMore, så alle sæderne i din bil bliver brugt. 

Og husk at juleferien starter allerede når I tager afsted. Gør turen til en hyggelig oplevelse for jer allesammen. 

 

Tip nr. 2: Køb mere bæredygtigt ind til julemaden

De fleste af os, køber ekstra meget ind op til jul. Udover gaverne, så køber mange af os også ekstra mange dagligvarer til julemiddagen og de mange julefrokoster. Når du er på indkøbstur i et propfyldt supermarked, og egentlig allerhelst vil hjem og hygge dig med familien, kan det godt være uoverskueligt at få valgt de varer der er mest bæredygtige. 

Vi kender alle sammen til det røde "Ø" (økologi) mærke, men faktisk findes der en række andre mærker, som viser at producenten arbejder for at producere varen så bæredygtigt som muligt. 

Her har du en liste over mærker du kan kigge efter: 

Kender du til andre mærker, som vi ikke har fået taget med på listen, og som kan være godt at kigge efter, så skriv endelig til os, og hjælp os med at inspirere alle der læser med her. 

 

Tip nr. 3: Giv en oplevelse sammen med dig i gave

Det mest dyrebare vi kan give hinanden, er vores tid. Når du giver en oplevelse, fremfor en fysisk produceret gave, så gør du helt sikkert klima-regnestykket en tjeneste. Hvis du ovenikøbet planlægger selv at være en del af oplevelsen, får modtageren både en oplevelse og tid sammen med dig. Oplevelser kan være en tur i teatret, gå-tur i skoven, en koncert, en by-vandring eller noget helt femte. Pointen er her, at oplevelsen ikke behøver være noget du betaler for - men det kan den selvfølgelig sagtens være, og særligt efter en lang corona-nedlukning i 2020, har kulturen og oplevelsesindustrien brug for at vi alle sammen hjælper dem på fode igen.

 

Tip nr. 4: Fæld et økologisk juletræ - eller drop træet!

I mange familier er juletræet helt centralt for juleaften. Sådan har vi det i vores familie. Men alligevel overvejer vi, om vi skal droppe juletræet og pynte en af vores stueplanter i stedet for :-) 

Hvis du skal have et juletræ i år, så er det en rigtig god idé at gå efter et økologisk juletræ. Hvis det ikke kan lade sig gøre, at få fat i et økologisk juletræ, så gå efter en rødgran. Den vokser nemlig helt naturligt i Danmark, og det kræver derfor meget mindre sprøjtegift for at kunne dyrke dem effektivt herhjemme. 

Læs meget mere om juletræer og hvordan de produceret hos Danmarks Naturfredningsforening.

Når julefreden har sænket sig, og du ryder stuen for julepynt, så husk at der er massere måder du kan bruge dit juletræ på, så du kan undgå at skulle sætte træet til storskrald efter jul. 

Få en masse gode tips til hvordan du kan bruge juletræet efter jul.

 

Tip nr. 5: Lav dit eget bæredygtige julepynt

Hvis du planlægger at være kreativ og kreere dine egne flotte juledekorationer, så overvej om du kan genbruge grankogler, glimmer, gran og sløjfer fra tidligere års juledekorationer og gaver. Du kan også gå en tur i naturen, og finde smukke kogler, gran og andre smukke ting, som du kan bruge til dette års juledekoration. 

Der findes en gammel tommerfingerregel, om at du må tage hvad der kan være i din hat, når du går på koglejagt i naturen. I dag kan du med ro i sindet, oversætte den regel til at du må tage hvad du kan have i et indkøbsnet.

Måske har du mod på at lave din egen julekalender? Vi har fundet en mega fed video fra Lucca Loft på Youtube, hvor Lucca tager dig igennem hvordan du laver den flotteste Julekalender! Lucca har også et tip til hvordan du hurtigt kan lave en super flot advent kalender.

 

Tip nr. 6: Brug bæredygtige julelys

Levende lys er vanvittigt hyggelige, giver varme og er med til at skrue julestemningen op på fuld styrke. Desværre er levende lys bare ikke særlig bæredygtige. Lysene er med til at give et dårligt indeklima, partikelforurening, og selve produktionen er nye lys, er desværre også dårligt for klimaet. 

Vælg derfor elektriske lys af typen med LED-pærer.

Hvis du ikke helt er klar på at undvære de levende lys - man skal jo have et kalenderlys ikk'? Så gå efter lys der er svanemærkede eller produceret af bivoks.

 

Tip nr. 7: Brug bæredygtig indpakning

I Danmark alene, bruger vi hver eneste jul 825 ton gavepapir. Du læste rigtigt - 825 tons! Det svarer til 77.600 ton vand og hele 890 ton træ. Opgørelsen er lavet af Affaldplus tilbage i 2013, og da julehandlen vokser hvert år, er der ikke noget som tyder på at forbruget af gavepapir er faldet. 

Problemet med gavepapir er, at langt størstedelen ender direkte på forbrændingen efter jul. Produktionen af papiret er ikke bæredygtigt, og efterlader derfor en enorm påvirkning af klimaet. Gavepapir er ofte fyldt med imprægnering og andre kemikalier til at farve papiret og for at få det til at glimre og glitre. 
Alene vandforbruget til produktionen, svarer til 1 års vandforbrug for 1.550 danskere!

Hvis du gerne vil være mere bæredygtig i forhold til indpakning, så kommer her et par tips: 

  • Genbrug gavepapiret fra gaver du modtager i løbet af året, eller sidste juleaften. Husk i den forbindelse, at brug tape der let kan tages af. Det kan eksempelvis være papirtape. Eller undgå tape og pak ind kun med bånd. 
  • Pak ind i gamle aviser. 
  • Pak ind i stofrester. Måske har du noget tøj liggende med huller i. Klip det op, og sy de fineste Furoshiki stof-gaveindpakninger. Hvis du ikke er så kreativ, kan du købe Furoshiki hos Forgetmeknot.dk og Simpelt.dk

 

Tip nr. 8: Undgå madspild

Madspild er én af de helt store udfordringer i verden. Henover julen bliver der desværre spildt rigtig meget mad, og hvis du gerne vil fejre en mere bæredygtig juleaften, kan du sørge for at få brugt alt det mad du køber ind. Sørg for at gem de rester der er tilbage, og få sat dem i køleskabet inden maden bliver dårlig. 

Husk, at restemad er gratis mad, og meget nemmere at varme op end at tilberede fra bunden, når du er træt dagen derpå :)

Læs en masse mere om madspild og hvad du kan gøre, hos organisationen Stop Spild Af Mad.

 

Tip nr. 9: Sortér dit affald

Efter en hyggelig juleaften, kan du gøre klimaet en meget stor tjeneste, hvis du sorterer dit affald rigtigt. Jo større andel af affaldet der kan genanvendes, jo mere bæredygtig en jul har du haft. Tal fra DTU viser, at 1 kg. plastic, belaster med 2,1 kg CO2, hvorimod 1 kg. genanvendt plastik kun belaster med 1,3 kg CO2. 

 

Tip nr. 10: Giv genbrug i gave

Du kan sagtens give en brugt gave i julegave. Undersøgelser viser, at 7 ud af 10 danskere ville blive glade for at modtage en brugt gave, så det er bare med at komme igang. 

Genbrugte produkter er allerede produceret, og hvis du er med til at sørge for at de får et nyt liv, og bliver brugt, i stedet for at blive kasseret, så har du gjort noget rigtig godt for vores klima. 

Du kan købe massere af lækre genbrugsgaver hos SassyLAB - og husk at vi bytter julegaver frem til d. 31. januar. Hvis modtageren af din gave ikke kan passe det du har købt, eller hvis det ikke lige falder i deres smag, så er det super vigtigt at det kan byttes, så det ikke ender sine dage bagerst i modtagerens skab, uden at blive brugt. 

 

Rigtig glædelig, bæredygtig jul fra SassyLAB!
Thomas






Inspiration

De forskellige typer Blazere: En komplet guide
01. februar 2024
De forskellige typer Blazere: En komplet guide

Er du på udkig efter en ny blazer, så kan du få et super overblik her, over hvilke forskellige type blazere der findes, og hvad der kendetegner hver type blazer.

Læs mere

Den ultimative guide til 6 slipseknuder: Trin for trin
15. januar 2024
Den ultimative guide til 6 slipseknuder: Trin for trin

At kaste sig ud i kunsten at binde sit slips kan føles som en rejse ind i et land fyldt med mystik og traditioner. Men frygt ej! Vi hjælper dig med en dybdegående guide der viser dig 6 forskellige måder du kan binde dit slips.

Læs mere

Kan jeg tillade mig at give en gave som er brugt?
06. november 2023
Kan jeg tillade mig at give en gave som er brugt?

Kan jeg tillade mig at give en gave som er brugt? Ja, fordi 7 ud af 10 danskere ønsker sig genbrugsgaver.

Læs mere

 ̰ˇ

#Stoptøjspild

Slut dig til os idag og se godt ud med god samvittighed.